buitenhaard overkapping

Buitenhaard onder een overkapping/veranda plaatsen?

Je hebt ze vast wel eens gezien, de gezellige buitenhaarden onder de overkapping of veranda. En misschien ben je zelf ook van plan om een tuinhaard onder de overkapping/veranda te plaatsen. Zeker een aanrader, maar er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden bij het plaatsen van een buitenhaard onder een overkapping.

Buitenhaard naast de overkapping/ veranda

Zo is het belangrijk om van te voren een keuze te maken waar de tuinhaard komt te staan; net naast of onder de overkapping. Het voordeel van de buitenhaard plaatsen naast de overkapping is dat je alleen de rookafvoer hoeft te verlengen, maar de kachel staat hierdoor vaak wel verder bij je vandaan waardoor soms niet iedereen evenveel van de warmte kan genieten.

buitenhaard naast overkapping

Buitenhaard onder de overkapping/ veranda

Het voordeel van de buitenhaard plaatsen onder de overkapping is dat het er wat strakker afgewerkt uitziet, maar je hebt wel wat meer werkt met het verlengen van de kachel aangezien deze door het dak heen moet.

Om het rookkanaal goed en veilig te installeren is het van belang om de kachelpijp op het punt waar deze door het dak gaat extra goed af te schermen met brandwerend materiaal. Daarnaast is voldoende afstand tussen het brandgevoelige materiaal en het rookkanaal ook cruciaal. Let erop dat het plaatsen van een houtkachel onder uw veranda valt onder het Bouwbesluit, waardoor er aan bepaalde richtlijnen voldaan moet worden.

Echter zien wij dat de meeste mensen toch kiezen om hun haard te verlengen naast de overkapping/veranda aangezien dit eenvoudig te realiseren is en je geen gat hoeft te maken in de veranda.

Welke kachelpijpen/verlengstukken raden jullie aan?

Mocht je ook van plan zijn om jouw buitenhaard naast de overkapping te plaatsen, dan raden wij de BonFeu verlengstukken van 44cm en 66cm aan. Deze zijn verkrijgbaar in het zwart en in roestkleur. Om de tuinhaard toch wat verder onder de overkapping te kunnen zetten kunt u gebruik maken van 45 graden bochten. De kachelpijpen van BonFeu zijn 10cm diameter en geschikt voor de volgende tuinhaarden: 

  • Bonsolo
  • BonGiano SP
  • BonGiano LP
  • BonTino
  • BonCarre
  • BonTon 40

Verder is het verstandig om een regenkap aan te schaffen zodat jouw tuinhaard niet vol komt te staan met water en de kans op vogels in de haard verkleint wordt.

Plaatsing tuinhaard

De tuinhaard dient geplaatst te worden op een hittebestendige ondergrond of een vloerplaat om brandgevaar te beperken. Wij raden aan om de tuinhaard minimaal 50cm vanaf een muur rondom te plaatsen. Ook is het belangrijk dat aan de voorkant voldoende ruimte is zodat je niet te dicht bij de haard zit. 

Veilig stoken

Evenals binnen veilig stoken is het veilig buiten stoken even belangrijk. Je kunt niet zomaar allerlei soorten materialen in de kachel gooien of het vuur te hoog op stoken. Dit is niet alleen slecht voor de tuinhaard, maar ook nog eens enorm gevaarlijk in de buurt van een overkapping of veranda.

Overlast beperken

Het zal zeker niet de eerste keer zijn dat er ruzie ontstaat door rookoverlast. Ondanks dat rook er nou eenmaal bij het stoken hoort zijn er toch dingen waarmee je de rook kunt beperken. Zo is het hout waar je mee stookt heel belangrijk. Eikenhout hard hout, brandt langzaam maar lang, geschikt voor een convectie kachel. Eikenhout geeft weinig rook, brandt redelijk lang en is geschikt voor de open haard alleen wanneer het hout droog is. Zorg ook er ook altijd voor dat het hout goed droog is en dat de kachel voldoende zuurstof krijgt!

Hulp nodig?

Mocht je nog vragen hebben over het plaatsen van een buitenhaard onder de overkapping, neem dan gerust contact met ons op. Onze tuinhaard experts staan klaar om je te helpen!

MijnTuinhaard.nl